Om meg

Mat og matens virkning på kroppen har alltid vært et tema som har interessert meg, og da jeg var sju år bestemte jeg meg for å bli baker. Baker ble jeg aldri, men interessen for mat lå alltid i bakgrunnen og lurte. Da jeg var 19 år, ferdig med videregående og et fantastisk år på folkehøyskole i regntunge fjell på vestlandet, visste jeg ikke helt hva jeg ville bli. Jeg bestemte meg da for at det var på tide å se litt av den store verden. Jeg trengte penger, og søknader på jobber som sesongarbeider ved ulike slakterier ble sendt ut. Som et resultat av dette fikk jeg meg jobb som sesongarbeider i Mosjøen, der jeg bidro til fårikålproduksjonen anno 2004. I løpet av de månedene jeg var i Mosjøen jobbet jeg sammen med en hyggelig veterinær som tipset meg om et studie ved HiST som ville kunne åpne flere veier for meg. For å gjøre en lang historie kort, så havnet jeg høsten året etter på en bachelor i MATteknologi i Trondheim. Et studie der man lærer om maten vi spiser, med fokus på råvarer og produksjonsprosesser.

Jeg er nysgjerrig av natur! Så da jeg var ferdig med bachelorgraden ved HiST hadde jeg et stort ønske om å lære mer om hvordan maten, som jeg nå hadde lært om produksjonen av, virket på kroppen. Jeg søkte meg derfor til UMB på Ås der jeg kom inn på master i ‘Mat og Helse’. Der fikk jeg lære meg om samspillet mellom kropp og mat, og fikk etter endt mastergrad mulighet til å gå videre inn i et prosjekt som PhD-student. Prosjektet jeg da ble ansatt på var et samarbeid blant annet mellom UMB og Nofima. Prosjektet het ‘Det sunne måltid’ og hypotesen var at næringsstoffenes opptak under fordøyelsen påvirkes av typen mat som spises sammen. For min del var fokuset på fett og fettfordøyelsen fra laksemuskel. Det overordna målet med prosjektet var å bidra med kunnskap som videre kunne brukes til å skreddersy mat med potensielt gunstige helseeffekter. Et spennende prosjekt jeg lærte veldig mye av, men også ett prosjekt som gjorde meg oppmerksom på den forvirrende jungelen av informasjon vi alle presenteres for hver dag! Den ene dagen er kaffe bra, en annen dag er den livsfarlig, skal man drikke rødvin eller skal man ikke? Gir virkelig agurk kreft? Og er e-stoffer ren gift? Spørsmålene er mange, og ‘eksperter’ svarer villig vekk. Nå er jeg lei og jeg tror vi trenger mer kunnskapsbasert informasjon om mat og hva det gjør med kroppen!

Jeg jobber nå som skribent og foredragsholder i ‘mat er mat’. Jeg brenner for at du med økt kunnskap vil være bedre rustet til å se gjennom fingrene når du bombarderes med sensasjonsoverskrifter i media, når den nye vidunderkuren presenteres eller når skremselspropagandaen florerer. Jeg er lei av alle «sensasjonene», og mener at all denne negative fokuseringen på mat gjør mer skade enn godt. Jeg håper derfor at du med min hjelp kan senke skuldrene et par hakk. Jeg gleder meg MASSE til å dele med deg! Mitt hovedmål er at du skal lære mer om mat, og om alle aspekter ved maten. Fordi mat er mat. Så enkelt og så vanskelig.

Gleder meg til å dele med dere 🙂

Kommentarer